Локалне дебате о унапређењу политика у области запошљавања особа са инвалидитетом

ЛОКАЛНА ДЕБАТА – ГРУПНА ДИСКУСИЈА

„Могућности унапређења политика у области запошљавања особа са инвалидитетом“

Форум младих са инвалидитетом, у партнерству са Сецонс-група за развојну иницијативу и Центром за самостални живот особа са инвалидитетом Србије (ЦСЗС), а у сарадњи са Националном службом за запошљавање, реализује пројекат “Платформа за синдикално организовање особа са инвалидитетом”, уз финансијску подршку Делегације Европске Уније у Републици Србији. Циљ пројекта је да допринесе развоју и поштовању права особа са инвалидитетом у радном процесу, путем развоја иновативне платформе за праћење политике запошљавања особа са инвалидитетом и заштите и остваривање права из рада и по основу рада особа са инвалидитетом.

Један од резултата пројекта представља истраживање о положају особа са инвалидитетом на тржишту рада, спроведено са узорком од 465 запослених особа са инвалидитетом, 194 незапослених особа са инвалидитетом и 284 послодаваца, у коме је приказан положај особа са инвалидитетом на тржишту рада, промене у запошљавању и незапослености, као и грађански активизам и перцепција синдикалног организовања и деловања. Дефинисани су и индикатори за праћење положаја особа са инвалидитетом на тршишту рада, тј. остваривања радних права особа са инвалидитетом.

Овим путем Вас позивамо да узмете учешће у групној дискусији, у којој ће бити представљени резултати истраживања: проблеми са понудом и потражњом рада, проблеми са посредовањем на тржишту рада, препоруке за повећање активизма особа са инвалидитетом, као и препоруке за повећање запослености и квалитета запослености особа са инвалидитетом.

Дискусије ће се одржати у Крагујевцу 18.02, у Ужицу 19.02, у Новом Саду 20.02, у Зрењанину 21.02, у Нишу 27. 02. и у Београду 07.03, са почетком у 12 часова. 

Циљ дискусије јесте прикупљање информација о процесу запошљавања особа са инвалидитетом од стране више актера, које ће бити основа за креирање препорука за унапређење политика у области запошљавања. На дискусију позивамо: организације особа са инвалидитетом, представнике локалне самоуправе, Центар за социјални рад, предузећа и компаније, предузећа запрофесионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, Националну службу за запошљавање.

Ваша искуства, мишљења и препоруке у процесу запошљавања особа са инвалидитетом су врло драгоцене и зато Вас позивамо да на једном заједничком скупу поделимо своје ставове и да заједнички допринесемо креирању препорука које ће даље унапредити поменути процес и ојачати улоге свих релевантних актера, а највише самих особа са инвалидитетом.

На крају, учесницима ће бити представљен предлог Меморандума о формирању Коалиције на локалном нивоу за унапређење права особа са инвалидитетом у процесу рада и запошљавања, као и разматрање приоритета на локалном нивоу којима би Коалиција могла да се бави.

За све додатне информације обратите нам се путем е-маил адресе: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  или путем телефона: 011/32-20-632

 

Извор: Сајт Форума младих са инвалидитетом