Расписани конкурси за финансирање омладинских волонтерских пројеката у циљу подстицања активизма и волонтирања младих

У оквиру овогодишњег програма МЛАДИ СУ ЗАКОН Министарства омладине и спорта, Ресурс центри за: 1) браничевски, борски и зајечарски округ, 2) јабланички, пиротски и пчињски округ, 3) нишавски, расински и топлички округ и 4) западнобачки, севернобачки, севернобанатски, јужнобачки и сремски округ, у сарадњи са партнерима и уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта расписују: 

КОНКУРСЕ

за финансирање

ОМЛАДИНСКИХ ВОЛОНТЕРСКИХ ПРОЈЕКАТА

У ЦИЉУ ПОДСТИЦАЊА АКТИВИЗМА И ВОЛОНТИРАЊА МЛАДИХ

Ако сте креативни, храбри, хумани, ако желите да омогућите квалитетнији живот вршњацима, младима али и другим суграђанима у својој локалној заједници и имате између 15 и 30 година, учествујте у програму МЛАДИ СУ ЗАКОН који се реализује шесту годину за редом у циљу подстицања активизма и волонтирања младих широм Србије!

На конкурс могу да се пријаве удружења младих и неформалне омладинске групе које имају жељу да омогуће квалитетнији живот вршњацима, младима али и другим суграђанима у својој локалној заједници кроз следеће врсте омладинских волонтерских пројеката:

 уређивање јавних простора у којима млади проводе слободно време и/или организовање активности за младе у тим просторима;

 учествовање у акцијама заштите животне средине;

 промовисање међугенерацијске сарадње;

 промовисање разумевања, толеранције и једнаких шанси за све младе;

 промовисање здравих и безбедних стилова живота;

 промовисање солидарности и хуманости.

Конкурси су отворени до 20. јула 2015. године.

Смернице за конкурисање и обрасце за писање предлога омладинског волонтерског пројекта можете преузети на следећим линковима:

1. Ресурс центар за браничевски, борски и зајечарски округ: Омладина ЈАЗАСа Пожаревац у сарадњи са партнерима – Тимочки омладински центар из Зајечара и Удружење грађана Шанса из Пожаревца – конкурсна документација;

2. Ресурс центар за јабланички, пиротски и пчињски округ: „Народни парламент“ из Лесковца у сарадњи са партнерима - „Визија“ из Пирота и „Генератор“ из Врања – конкурсна документација;

3. Ресурс центар за нишавски, расински и топлички округ: УГ „Едукативни центар – Крушевац“ из Крушевца у сарадњи са партнером – УГ „Проактив“ из Ниша – конкурсна документација;

4. Ресурс центар за западнобачки, севернобачки, севернобанатски, јужнобачки и сремски округ: „Сомборски едукативни центар“ из Сомбора у сарадњи са партнером - „Новосадски хуманитарни центар“ из Новог Сада – конкурсна документација;

5. као и на сајту овогодишњег „Националног програма волонтирања младих“ који реализују Млади истраживачи Србије – Волонтерски сервис Србије: www.kampovi.mis.org.rs

Предложени омладински волонтерски пројекти би требало да буду спроведени у периоду од 12. августа до 31. октобра 2015. године, а вредност једног омладинског волонтерског пројекта може износити између 40.000,00 и 100.000,00 динара.

Све одабране волонтерске групе биће позване на обуку за писање пројеката (развијање пројектних идеја у предлоге пројеката) и управљања пројектним циклусом, која ће бити реализована од стране Ресурс центара након завршетка конкурса до 05. августа 2015. године. По завршеној обуци обуке, волонтерске групе достављају Ресурс центру предлог пројекта који се предлаже за финансирање. Након достављања развијеног предлога пројекта, Комисија коју формирају Ресурс одабраће између 15 и 25 омладинских волонтерских пројеката који ће бити финансирани у оквиру сваке групе округа. Свим одабраним удружењима младих и неформалним омладинским волонтерским групама ће бити обезбеђена техничко-стручна и финансијска подршка од стране Ресурс центара.

Коначни резултати конкурса, односно предлог пројеката који ће бити финансирани биће објављени 12. августа 2015. године.

Програм МЛАДИ СУ ЗАКОН је национални програм Министарства омладине и спорта који има за циљ подстицање активизма, волонтирања и пружања подршке младима да допринесу бољем животу у месту у коме живе. До сада, од 2010. године када је покренут (за пет година његове реализације), финансирано је 930 омладинских волонтерских пројеката реализованих од стране удружења младих и неформалних омладинских група уз стручну и техничку подршку Ресурс центара широм Србије, у износу од скоро 64 милиона динара. 

Подсећамо да се у оквиру овогодишњег програма МЛАДИ СУ ЗАКОН поред омладинских волонтерских пројеката, широм Србије организује и 30 волонтерских кампова током лета 2015, који ће угостити младе волонтере из земље и света. Волонтерски кампови реализују се кроз пројекат “Национални програм волонтирања младих 2015– волонтерски кампови” који спроводе Млади истраживачи Србије – Волонтерски сервис Србије у сарадњи са Ресурс центрима и партнерским организацијама. Све информације о условима пријављивања на волонтерске кампове широм Србије можете преузети на интернет страници Националног програма волонтирања младих: www.kampovi.mis.org.rs. Пријављивање је у току!

Средства за финансирање преко 150 омладинских волонтерских пројеката у укупном износу од 11 милиона динара (до 100.000 динара по пројекту) и 30 волонтерских кампова (до 100.000 динара по кампу), у укупном износу од 3 милиона динара, обезебеђена су кроз Јавни позив Министарства омладине и спорта Републике Србије за финансирање и суфинансирање програма и пројеката за спровођење циљева Националне стратегије за младе.